Order Korang Kat sini!!!

Name:
Email Address:
contact number
Address
Code Item

Form provided by Freedback.

Penaja

Sunday, July 17, 2011

Cara Penggunaan BedAk Ronasutra


Tips untuk menggunakan mineral makeup ni. Kebanyakan daripada pengguna masih lagi tidak biasa dengan penggunaan mineral makeup. Takut kalau tersalah guna, akan mengakibatkan pembaziran & nampak kurang natural. Menggunakan mineral make up sepatutnya digunakan bersama brush iaitu KABUKI brushKabuki brush sangatt lembut, meratakan mineral powder (menutup pores dgn efektif) & menjimatkan penggunaan mineral powder. Tapi disebabkan harga KABUKI brush ni agak mahal, tak ramai yg nak melabur semataa-mata untuk brush. But brush is one of the important factor when using mineral makeup.

http://rizi-biz.com/wp-content/themes/visoko-rizi/images/rona/image028.png

  1. Sapukan moisturizer ke muka sebelum menggunakan mineral powder.
  2. Goncangkan bekas powder yg bertutup dan gunakan brush/span.Tuangkan powder melalui lubang kecil bekas tu ke penutupnya.
  3. Gunakan brush kecil(brush utk eyeshadow),untuk menutup cela atau parut dimuka anda. (Seperti guna concealer)
  4. Kemudian tekan brush (foundation brush/brush besar)atau span pada bekas penutupdan tekan hujung brush/span pada setiap bahagian seperti tengah dahi, pipi kiri kanan, dagu & hidung.
  5. Rata/Sapukan powder menggunakan brush secara sapuan bulatan(circular motion) sehingga semua powder pada muka anda telah kelihatan rata. Kalau menggunakan span, ratakan sapuan ke bawah.
  6. Anda boleh mengulang langkah diatasutk mendapatkan kemasan yg anda ingini terutamanya di bahagian bawah mata atau seluruh muka dan leher.
  7. Anda boleh juga menggunakan 2 jenis ton warnautk melakukan shading…bagi mendapatkan ton wajah serta bentuk wajah yg anda ingini :-
  • Contohnya, utk shading di bahagian pipi gunakan ton warna sedikit gelap dari ton yg digunakan pada base kulit anda. (shading gelap di tepi pipi utk efek muka sedikit tirus). Utk kulit cerah yg sgt pucat, selepas guna base 01 yg sesuai dgn warna kulit, boleh gunakan sedikit ton 02 atau 03 utk menambahkan sedikit warna kulit.
  • Selepas 20-30mins sapuan mineral powder, kulit anda akan kelihatan lebih natural kerana minyak muka anda telah sebati dgn mineral powder ini.

4 comments:

mummysyafie said...

tahan kena peluh tak? ada bedak yang kena peluh boleh hilang dan buat muka bertompok2..yang ni ok yer?

misz sheyla said...

untuk peluh yang light2 memang boleh tahan...tapi kalau peluh yang heavy kita still kena touch up jugak...penggunaan dia still macam bedak yag lain...die tahan tapi lama..tapi kalau berpeluh touch up la sikit2

BONDA SAYANG said...

http://shikinsayang.blogspot.com/2011/06/giveaway-4by4-shikin-sayang.html Join GiveAway tau...sbg tanda perbloggeran hehehehe

Jom join Giveaway kak

fad ali said...

awk...sory lame tak mengupdate..
ehh awk menang kan GA saye aritu..
so awk sms kat saye atau PM fesbuk oke?
cepat lagi bagus..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...